{{content}} ×

Whitepaper - Waar moet ik op letten bij shortleasen?

 

Wie herkent zich in deze situatie: over een paar dagen start die nieuwe medewerker, maar je moet nog wel even een auto regelen. Oeps! Of je bent zzp-er en hebt een nieuwe opdracht binnen gehengeld, maar hier zit wel wat reisafstand aan vast, dus je hebt snel (ander) vervoer nodig. Je wilt geen grote uitgave doen, want de opdracht is tijdelijk.
Shortlease is dan een ideale oplossing! Maar de behoefte om snel te schakelen kan ook leiden tot problemen achteraf. Daarom moet je goed weten waar je op moet letten.

Wie zich begeeft in de wereld van shortlease, komt terecht op het internet. Op zich een lekker transparante omgeving, waarop de auto's en bijbehorende prijzen open en bloot worden gepresenteerd aan potentiële klanten. En omdat ook leveranciers elkaars aanbod kunnen bekijken, zijn de prijzen in de regel zeer concurrerend. Soms zelfs 'too good to be true'. Maar wat maakt dat uit, als je hier zegt dat dat niet mag. Maar realiseer je wel dat leaseorganisaties er niet van houden om geld in te leveren bij een transactie, dus de kan is zeer groot dat het op een andere manier aan je wordt terugverdiend.

Kleine lettertjes

Voordat je in het diepe springt, en te snel toehapt, is het verstandig om je even te realiseren welke extra kosten je kunt verwachten. Extra kosten staan vaak verdekt opgesteld in de kleine lettertjes van het noodzakelijke leasecontract. Want wees eerlijk: wie heeft er nou zin om alle voorwaarden en condities te lezen? Dit is waar klanten liever zo min mogelijk aandacht aan besteden, en dus een uitstekende mogelijkheid voor rekenmeesters om alsnog een verdienmodel in te verstoppen.

Image Text

Tip 1: Stel jezelf op de hoogte van de belangrijkste voorwaarden en condities

Wees gerust: het is echt niet nodig om pagina’s vol leveringsvoorwaarden door te lezen! Eigenlijk is alles wat je nodig hebt op een half A4-tje samen te vatten. Een paar voorbeelden: Is het contract na de minimale looptijd kosteloos opzegbaar? Waar wordt de eindafrekening op gebaseerd? Vaak moet je een fee betalen voor de administratieve afhandeling van boetes of schade. En hoe hoog is eigenlijk het eigen risico bij ruitvervanging? Dat kan oplopen. En worden eigenlijk kosten berekend bij het vervangen van een onherstelbaar lekke band? Waarschijnlijk wel. Ook is het bijvoorbeeld handig om te weten dat er in de regel een eigen risico geldt op vervangend vervoer bij schade. En dat de leasemaatschappij schoonmaakkosten in rekening kan brengen in geval van extreme verontreiniging. Stuk voor stuk zaken die de moeite waard zijn om even over na te denken voordat je een contract tekent.

Open communicatie

Het kan natuurlijk zijn dat je deze voorwaarden niet direct kunt achterhalen. Dat zegt ook iets over de organisatie waar je zaken mee gaat doen. Wanneer je een offerte hebt ontvangen, en er is geen open communicatie over de voorwaarden en condities geweest, moet er al een waarschuwingslampje bij je gaan branden. Zeker wanneer een adviseur ontwijkende of onduidelijke antwoorden geeft op rechtstreekse vragen omtrent dit onderwerp.

 

Tip 2: Kies voor een leasebedrijf dat transparant is over extra kosten

Ga je toch met een dergelijk bedrijf in zee dan moet je niet vreemd opkijken als je na enige tijd onverwachte rekeningen krijgt toegestuurd. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Want van het gevoel dat zo’n rekening oproept wordt niemand gelukkig. Wanneer je vooraf weet waar je aan toe bent kun je betere keuzes maken. Hiermee heb ik het belang van openheid over de ‘kleine lettertjes’ naar mijn indruk wel voldoende onder woorden gebracht.

Rijdende vloot van de aanbieder

Nu wil ik graag even een ander punt aanstippen. Iets waar je niet zo snel bij stil staat als je snel een leaseauto nodig hebt: het beschikbare wagenpark van de lease-aanbieder. Stel: je bent een detacheerder en werkzaam in de IT-branche. Iedere werkdag stappen je mensen in hun auto om bij klanten projecten uit te

voeren. Nu is er een nieuwe opdracht of je hebt een nieuwe medewerker. In de ideale situatie heb je een maand de tijd om vervoer te regelen. Maar - laten we eerlijk zijn - die tijd krijg je bijna nooit. Aan het einde van de maand heb je nog maar een paar dagen of zelfs een paar uur om de juiste auto met de juiste bijtelling onder het zitvlak van de juiste medewerker te krijgen. Een hele opgave!

Want die auto moet passen bij de uitstraling van je bedrijf. En hij moet passen bij het wensenpakket van je medewerker. Zowel in uitstraling, comfort en opties als in financiële zaken als verbruik en niet te vergeten de bijtelling. En wat voor brandstof moet erin? Gaat het over lange of korte ritten? Heeft de opdrachtgever wellicht een maatschappelijk verantwoorde policy waarin duurzaam vervoer een rol speelt? Hoe meer de antwoorden op dergelijke vragen een rol spelen bij de mobiliteitsoplossing hoe specifieker de keuze voor een vervoermiddel wordt. Dan is het van groot belang dat de leasemaatschappij beschikt over een omvangrijke vloot. Met voldoende keuze om je snel en goed op weg te helpen. En komt de snel beschikbare keuze niet 100% overeen met je wensen? Kijk dan of je de shortlease maatschappij zover krijgt om de gewenste auto in bestelling te nemen om later alsnog te wisselen en een perfecte match te krijgen.

 

Tip 3: Selecteer een shortleasebedrijf met voldoende roulatie in het wagenpark

Een bijkomend voordeel van shortleasen: door de beperkte tijdsduur van een shortleasecontract kun je de auto afstemmen op een opdracht. Ben je bijvoorbeeld zelfstandig ondernemer en heb je een tijdelijke opdracht binnengehaald waar een goede marge op zit? Dan kun je een grotere of luxere auto uitkiezen. Wanneer je opdracht na een half jaar is afgelopen, en je wilt blijven shortleasen, kun je van auto wisselen naar een kleiner model, met lagere kosten. En dat allemaal zonder van leasemaatschappij te hoeven veranderen.

Meebewegen

Om een goed beeld te geven van de mate van flexibiliteit die een groot wagenpark oplevert gebruik ik graag een voorbeeld uit de praktijk. Onze eigen organisatie Supershortlease is onderdeel van HuurMij Mobiliteit, met ruim 1000 eigen voertuigen en vestigingen in Leiden, Leiderdorp, Alphen a/d Rijn en Hoofddorp. Van die rijdende vloot is gemiddeld 10% beschikbaar voor de verschillende mogelijkheden die we onze klanten aanbieden: verhuur én shortlease én leasen voor langere tijd. Dat zijn 100 beschikbare auto’s in uiteenlopende categorieën, van een Citroën C1 of Volkswagen Polo tot een


BMW 5-serie of 100% elektrisch. Een klant van ons gaf aan dat hij voor een korte periode bij een project overzee is ingehuurd. Hij heeft zijn auto ingeleverd en weet dat deze - of een soortgelijk model - weer voor hem klaar staat wanneer hij terugkomt. Zonder extra kosten. In de tussentijd kan de auto door ons worden ingezet voor verhuur op één van onze vestigingen. En mocht de klant later besluiten om toch liever een andere auto te shortleasen dan kan dat eveneens. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Wij vinden wel weer een oplossing die precies past.

 

Tip 4: Lees de reviews van andere shortleaseklanten

De shortleasemarkt is een digitale markt vol prijsvechters. Hierdoor is het lastig voor een klant om zich een juist beeld te vormen van de organisatie waar hij een relatie mee aangaat. Vaak ook nog eens met een behoorlijke financiële verplichting. Gelukkig bestaan er (onafhankelijke) websites die eerlijke reviews geven op het gebied van deskundigheid van de adviseur, aflevering en netheid van de auto, de service, flexibiliteit bij onverwachte situaties, etc. Voorbeelden zijn www.klantenvertellen.nl, of de reviewpagina’s op de websites van afzonderlijke aanbieders zoals supershortlease.nl. Daarna is het verstandig om via direct contact zelf een indruk te krijgen van de mensen die er werken. 

Wordt er snel gereageerd op de e-mail? Wordt de telefoon direct opgenomen. Heeft de contactpersoon antwoord op al je vragen? Vaak heb je binnen afzienbare tijd in de gaten of je te maken hebt met zomaar een aanbieder of met een shortleasespecialist bij uitstek. Iemand die denkt in problemen of iemand die denkt in oplossingen. Iemand die snel met je mee kan denken, helderheid verschaft en komt met een shortlease-advies dat jou uitstekend past. Want uiteraard is dat degene die je zoekt.

Betrouwbaar regelen

Uiteindelijk zoek je als klant vertrouwen. Het vertrouwen dat alles straks goed geregeld is. De zekerheid dat je een auto shortleaset bij een gerenommeerde organisatie die je kalm bij de hand neemt en de beste uitweg vindt uit het doolhof aan mogelijkheden. Daarvoor moet je vooraf weten waar je aan toe bent. Zonder kleine lettertjes, zonder nare verrassingen achteraf. Met als uiteindelijke doel: dat jijzelf of je medewerker zorgeloos kan sturen. Een maand, een paar maanden of misschien wel een jaar. Dat is ook het voordeel van shortlease: het is in feite gewoon een hele lange proefrit, die je bij de juiste aanbieder onbeperkt kunt uitstellen.

Ik zou zeggen: neem de bovenstaande tips in acht, maak een verstandige keuze en probeer het gewoon. Kijk of de auto je bevalt. En zo niet: dan lever je hem na een maand zonder extra kosten weer in. Even goede vrienden!


Image Text
Image Text

Bauke Tuitel

Functie: accountmanager Supershortlease

Over Supershortlease

Supershortlease biedt mobiliteitsoplossingen voor ondernemers die niet vast willen zitten aan een onnodig lang contract. Is het voor een tijdelijke opdracht? Is de markt grillig of zit de medewerker nog in z’n proeftijd? Met de back-up van een vloot met ruim 1.000 auto’s beweegt Supershortlease snel en flexibel met iedere situatie mee