Home Shortlease auto Shortlease bedrijfswagen Prive shortlease Over shortlease Over ons Expats schipholservice Autotelematica Fleetmanagement Veelgestelde vragen Contact Blogs Whitepapers Klantenvertellen
Volg ons:

Appen tijdens het sturen? De risico’s zijn enorm!

Je rijdt in de auto en hoort dat er een berichtje voor je is. Kijk je even snel? Of weet je de opborrelende nieuwsgierigheid te onderdrukken? Natuurlijk, we weten allemaal dat
je je smartphone niet in de hand mag houden tijdens het autorijden. Toch gebeurt het steeds vaker, met alle risico’s van dien. “Hier moeten we iets tegen doen”, vindt Koen van Ulden, directeur van HuurMij Mobiliteit. Hij ziet ook dat de verzekeraars actie ondernemen. “Als bestuurder ben je tegenwoordig zelf aansprakelijk voor alle schade die ontstaat.”

We zien het om ons heen allemaal wel eens gebeuren. Het verminderd reactievermogen van medeweggebruikers die meer aandacht voor hun smartphone lijken hebben dan voor het verkeer. “Het vervelende is dat je het zelf niet in de gaten hebt”, zegt Koen van Ulden. “Je denkt dat het geen invloed heeft op je weggedrag, terwijl je omgeving het direct ziet. Met een telefoon in de hand ben je een gevaar voor je omgeving. Rijdend appen, sms’en en niet handsfree bellen wordt gezien als voornaamste redenen van het gestegen aantal auto-ongelukken en dit zien wij ook in het schadeverloop bij verhuur en shortlease. Om die reden slaan wij de handen verder ineen met onze verzekeraar”

Niet verzekerd

Een constatering die door het Verbond van Verzekeraars is aangegrepen om bestuurders voortaan zelf aansprakelijk te stellen voor alle schade wanneer het misgaat. Zowel de schade die je met een auto bij een ander veroorzaakt, als de schade die aan je eigen voertuig ontstaat. Of je nu casco verzekerd bent of niet! Wel moet de verzekeraar dit eerst nog kunnen bewijzen. Maar pas op: er zijn tegenwoordig uiteenlopende middelen waarmee de verzekeraar kan aantonen dat je ten tijde van het ongeval een mobiel in je hand hield.

Koen van Ulden adviseert om het niet zover te laten komen. “Zet je telefoon stil bij het instappen. Of bedwing je nieuwsgierigheid totdat je ergens kunt parkeren of op de plek van bestemming bent aangekomen. Niet alleen voorkom je hiermee een hoop rompslomp, je wordt ook geen dief van je eigen portemonnee. Bovendien heb je een verantwoordelijkheid tegenover iedereen die de openbare weg met je deelt.”

Your browser is currently not supported

Don't worry, there is an easy fix. All you have to do is click the link below and follow the instructions.

outdatedbrowser.com